Oikeudenmukainen maankäyttöreformi
1700-luvun puolivälin jälkeen Suomessa alettiin toteuttaa uutta maanjakotapaa, isojakoa. Maa jaettiin uudelleen siten, että kullekin viljelijälle tuli yhtenäiset pellot eikä hajallaan olevia sarkoja niin kuin ennen. Tämän seurauksena ryhmäkylät hajosivat. Homma on toiminut hyvin, mutta olisiko nyt uuden maankäyttöreformin aika?
Suomella on lähivuosikymmeninä kaksi ongelmaa, jotka aiheutuvat kaupunkien koosta. ”Kaupungilla” tarkoitan työssäkäyntialuetta, en hallinnollista yksikköä:
- Työttömyysriski on iso, koska kaupunkien väkiluvut ovat pieniä.
- Työssäkäynti ja muu elämä tulee kalliiksi, koska kaupungit ovat hajanaisia.
Noissa asioissa Suomen kilpailukyky on luonnostaan huonompi kuin useimpien Euroopan maiden, Aasian maista puhumattakaan.
Miten työttömyysriski voi riippua kaupungin väkiluvusta? Satunnaisvaihtelut ovat pienessä populaatiossa suhteessa isommat. Jos Nokia irtisanoo 2000 ihmistä Salossa, se on isompi ongelma kuin jos Nokia irtisanoo 2000 ihmistä Helsingissä, mikä on isompi ongelma kuin jos Nokia irtisanoo 2000 ihmistä Beijingissä. Mitä isompi kaupunki, sitä nopeammin löytyy työpaikka omalta alalta. Samoin yritys löytää isossa kaupungissa nopeammin tarvitsemaansa erikoisosaamista.
Miksi kaupunkien hajanaisuus olisi merkittävä ongelma? Osuutemme maailman energiankulutuksesta laskee, kun elintaso nousee Kiinassa, Intiassa ja Afrikassa. Kuluttajien määrä lisääntyy 1 miljardista 6 miljardiin. Käytännössä tämä näkyy energian hinnan jyrkkänä nousuna, joka pakottaa laskemaan kulutuksemme oikealle tasolle. Mitä hajanaisempia kaupungit ovat, sitä suurempi osuus tuloista kuluu työmatkoihin, ja sitä vähemmän jää muuhun. Jossain on raja, jossa kaupunki on liian hajanainen ollakseen ”käypä” työssäkäyntiin ja muuhun elämään. (Fuusioenergia voi ehkä muuttaa tilanteen, mutta siihen menee vielä monta vuosikymmentä.)
Tarvitsemme strategian, joka lieventää edellä kuvattuja uhkia oikeudenmukaisesti.
Ensimmäisen uhkan torjumiseksi tarvitaan väkiluvultaan isompia kaupunkeja. Toisen uhkan torjumiseksi tarvitaan tiiviimpiä kaupunkeja. Tarvitaan myös kustannustehokasta ja nopeaa liikennettä kaupungeissa ja niiden välillä. Tarvitaan politiikkaa, jolla tavoitteisiin päästään. Ja tarvitaan oikeudenmukaista maksuja ja korvauksia, jotta kukaan ei hyödy tai kärsi kohtuuttomasti enemmän kuin muut.
Suomen peliteoreetikot: Kehittäkää meille oikeudenmukainen maankäyttöreformi, jolla ei ole haitallisia sivuvaikutuksia. /3.3.2011